Czym jest system HACCP?
System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (z angielskiego Hazard Analysis and Critical Control Points System), jest to system procedur zarządzania nad bezpieczeństwem produktów spożywczych. Ten system oczywiście podlega certyfikowaniu oraz wdrażaniu. HACCP jest obowiązującym systemem w polsce w sferze gastronomii oraz zakładów produkujących żywność.
Obowiązkiem jest zgłoszenie do Sanepidu działalności świeżo otwierającej się, związanej z żywnością (taki zakład zostaje wpisany do rejestru zakładów).
Przedstawiony system kładzie główny nacisk na nadzór przyczyn zagrożeń i bezpieczeństwo w miejscu produkowania żywności. Takim podejściem eliminujemy niebezpieczeństwa w zarodku i daje nam to najskuteczniejszy sposób zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych, uznawany przez wszelkie organizacje zajmujące się jej bezpieczeństwem. Wszystko, co mogłoby zaszkodzić konsumentowi (klientowi), stanowi zagrożenie.
Główne zagrożenia
Trzema głównymi rodzajami zagrożeń w tym systemie to:
– zagrożenia mikrobiologiczne,
– zagrożenia fizyczne
– zagrożenia chemiczne.
Systemu HACCP nie można uznać za rzecz stałą i niezmienną. Powinien on być ciągle monitorowany i ulepszany, biorąc przy tym uwagę na wprowadzane w zakładzie wszelkie zmiany jak: remonty, nowe stanowiska pracy, zmian technologicznych, wyposażenia itd.