Projekt dla klienta specjalizującego się w produkcji wyrobów spożywczych
Produkcja wyrobów piekarniczych
Branża: FMCG, produkcja
Cel projektu
Optymalizacja produkcji na liniach – wyroby piekarnicze.
Efekt projektu
Dzięki przeprowadzonym warsztatom szkoleniowym oraz wdrożeniu narzędzi Lean Manufacturing takich jak 5S i SMED oraz wprowadzeniu zasad pracy standaryzowanej udało się podnieść efektywność procesów i wypoziomować produkcję w danym obszarze.
Dzięki zastosowaniu rozwiązań systemowych udało się podnieść produktywność o blisko 25% w czasie zaledwie kilku dni wdrożenia.
Projekt wygenerował 150 000 zł zysku/rok.
Zakres projektu
Wdrożenie:
- Zasad pracy standaryzowanej.
- 5S na stanowiskach pracy operatorów oraz system audytowania i premiowania.
- Praca zgodna z zasadami przepływu jednej sztuki / minimalnej partii.
- Wprowadzenie instrukcji stanowiskowych.
- Wprowadzenie zasad jakości wbudowanej w proces, jakości u źródła.
- Wdrożenie Problem Solving w obszarze projektowym.
150 000 zł
Zysk z projektu/rok
110 osób
Liczba pracowników
1 miesiąc
Czas trwania projektu
↑
0
%
Wzrost produktywności
↓
0
%
Spadek liczby braków i pomyłek
↓
0
%
Spadek zapasów w toku produkcji
↑
0
%
Wzrost dostawy na czas